Χθες, τελευταία μέρα της δημόσιας διαβούλευσης, περπατήσαμε παρέα με μέλη από The Friends of the Kalderimi of South Pelion και από Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα» από το Προμύρι μέχρι τον Πλατανιά. Το πρώτο σκέλος, από Προμύρι μέχρι τον οικισμό του Ροδιά, ήταν απροσπέλαστο για πάνω από 40 χρόνια και διανοίχτηκε τον χειμώνα που μας πέρασε, με σκληρή εθελοντική εργασία. Διασχίζει την “Ψηλή Ράχη” όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι 4 ανεμογεννήτριες. Το σκαρίφημα “Προμύρι -Ροδιάς” που θα δείτε στις φωτογραφίες, είναι του Νίκου Χαρατσή, όταν έγραφε το βιβλίο “Οδηγός Πηλίου Για Περιπατητές” στις αρχές του 1990.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την κοινή τοποθέτηση των δύο συλλόγων στην δημόσια διαβούλευση.
“Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η ΣΗΠΙΑΔΑ» αριθμεί 200 μέλη και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του υπό κρίση ΑΣΠΗΕ, στον Πλατανιά, στο Προμύρι, κλπ. Οι κύριες δραστηριότητες του Συλλόγου αποσκοπούν στην ανάδειξη της πολύπλευρης και μοναδικής φυσιογνωμίας του Νοτίου Πηλίου και στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή των μελών του, με πολιτιστικές δράσεις αλλά και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, διατήρησης της βιοποικιλότητας, αλλά και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος “Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου”, έχοντας περίπου 400 μέλη είναι Φυσιολατρικός και Περιβαλλοντικός. Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα μονοπάτια και καλντερίμια του Νοτίου Πηλίου, τα οποία διανοίγουμε και αποκαθιστούμε κατά το δυνατόν, ώστε να είναι διαθέσιμα και να περπατιούνται από τους επισκέπτες. Έτσι προάγουμε τον περιπατητικό τουρισμό στην περιοχή, μια ήπια και αειφόρο δραστηριότητα που επιπλέον διευρύνει την τουριστική περίοδο. Οργανώνουμε τακτικά πορείες στις πεζοπορικές διαδρομές με μεγάλη συμμετοχή. Για το ενδιαφέρον που υπάρχει στο θέμα αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο ιστολόγιά μας Περπατώντας στο Πήλιο (www.walking-pilion.blogspot.com ) (στα ελληνικά) και Walking in Pelion (www.walking-pelion.blogspot.com ) (στα αγγλικά), όπου περιγράφονται αναλυτικά οι περιπατητικές διαδρομές του Πηλίου, έχουν αθροιστικά 7-8 χιλιάδες επισκέψεις μηνιαίως. Και οι δύο Σύλλογοι είναι κάθετα αντίθετοι στην σχεδιαζόμενη ανάπτυξη ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο για τον εξής βασικό λόγο:
Όλο το Νότιο Πήλιο είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός που στηρίζεται εκτός των άλλων και στον εναλλακτικό-περιπατητικό τουρισμό. Η εγκατάσταση βαρέως βιομηχανικού τύπου μονάδων όπως είναι οι ανεμογεννήτριες, με τα συναφή έργα διάνοιξης δρόμων και γραμμών μεταφοράς στην φύση του Νοτίου Πηλίου, καταστρέφει το τουριστικό δυναμικό του περιπατητικού τουρισμού και δημιουργεί μιαν ανεπίστρεπτη αλλοίωση-καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι το κύριο μέσο προσέλκυσης τουριστών. Απλά διώχνει μακριά κάθε επισκέπτη. Έχουμε λάβει γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με τα τρία Αιολικά Πάρκα της διαβούλευσης τα οποία διασχίζονται από πλήθος διανοιγμένων παλιών καλντεριμιών που επί αιώνες αποτελούσαν το μοναδικό και πλήρες δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στους πάνω από 30 οικισμούς που αναφέρει και η ΜΠΕ.
Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες στη θέση ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ συμπίπτουν και καταστρέφουν το αρχαίο μονοπάτι Προμύρι-Ροδιάς, το οποίο με πολύ κόπο ερευνήσαμε και διανοίξαμε τον φετινό χειμώνα. Φυσικά σε μια τέτοια κατάσταση με τέτοιες συνθήκες, κανείς τουρίστας δεν πρόκειται να έρθει για περπάτημα σε όλη την περιοχή, η οποία θα υποστεί μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον, με πολύ αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα των μονίμων κατοίκων και για τους εργαζομένους στον τουρισμό. Γενικώς, η μετατροπή της υπαίθρου σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με βιομηχανικές εγκαταστάσεις βαρέως τύπου, όπως οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες, όπου θα προκαλέσει μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.”