ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!!!

📣 Τρεις ημέρες αλληλεγγύης στα χωριά μας, υπεράσπισης της πανίδας, χλωρίδας και νερών του βουνού μας, αδελφοσύνης μεταξύ μας, διάδοσης της ιστορίας και του πολιτισμικού πλούτου των παρακάρλιων και ορεινών χωριών του Βορείου Πηλίου. Τρεις ημέρες αγώνα – γιορτής για ένα Πήλιο καθαρό από αιολικά.
Ένα αντάμωμα κινημάτων για την Γη και την Ελευθερία, με εποικοδομητικές ομιλίες, κουβέντες και συζητήσεις.
🤜🤛 Άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας που ταξίδεψαν ώστε να βρεθούν μαζί μας και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους δημόσια ή σε κουβεντούλες, στις πεζοπορίες και το γλέντι του Σαββάτου, μετατράπηκαν σε ελπίδα και πείσμα στα αυτιά των χωριανών. Ότι με μεθοδευμένο και μαζικό αγώνα μπορούμε να γλυτώσουμε από τους σύγχρονους τσιφλικάδες της αιολικής μαφίας.
1️⃣ Δυστυχώς την Παρασκευή δεν ξεκινήσαμε καλά, καθώς η προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο ασκός του Αιόλου” ακυρώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων με τον ήχο. Ακολούθησε παρουσίαση σχετικά με τον αιολικό βιομηχανικό σταθμό στο Μαυροβούνι και τις επιπτώσεις του. Όλα αυτά στο φιλόξενο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια.
2️⃣ Σάββατο πρωί το χωριό της Κερασιάς πλημμύρισε ζωή και χαμόγελα από τους φίλους του βουνού μας, που είχαν χωριστεί σε ομάδες ώστε να επισκεφτούν διαδοχικά τα τρία μουσεία του χωριού. Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Οικονομίδη, Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς – Κι.Πο.Κε με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, και μουσείο Ηλία Λεφούση με ομιλήτρια την κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου.
Το μεσημέρι δώσαμε ραντεβού στην Άνω Κερασιά ώστε να πραγματοποιηθούν δύο πεζοπορίες. Μία μεγάλη που έφτασε να περπατάει παράλληλα με την συστοιχία των ανεμογεννητριών που δεν θα αφήσουμε να μπουν και μία μικρή, όπου ο Χώρος κινημάτων-Στέκι Μεταναστών Βόλου την μετέτρεψε για κάθε ενδιαφερόμενο σε ένα κυνήγι και αναγνώριση άγριων μανιταριών. Η μεγάλη μάζεψε 95 ανθρώπους ενώ η μικρή 92. Κοντά 200 άνθρωποι λοιπόν, βρέθηκαν να περπατάνε στα μονοπάτια του βορείου Πηλίου. Σίγουρα ήταν ένα πρωτόγνωρο θέαμα για τις αγαπημένες μας οξιές, τις αιωνόβιες δρυς και την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Η συνέχεια δόθηκε το απόγευμα στα Κανάλια, ξανά στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας. Οι υπεύθυνοι κ. Σωτήρης Γκανάτσιος και κ. Ματίνα Μωραΐτη μας παρουσίασαν τον πολιτισμό και την ιστορία των παραλίμνιων χωριών, στον κατάμεστο χώρο του μουσείου.
Κατόπιν, είχαμε την τιμή να δούμε ένα 20λεπτο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ “Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος” που βρίσκεται ακόμα στα σκαριά για την ολοκλήρωσή του. Ήταν η πρώτη δημόσια προβολή εκτός Κρήτης ενώ είχαμε την χαρά οι συντελεστές να βρίσκονται μαζί μας! Το ντοκιμαντέρ, μιλώντας αρχικά για το πάθημα των ορεσίβιων Κρητικών και στην συνέχεια για τους αγώνες τους ενάντια στην αιολική βιομηχανία, άφησε ενθουσιασμένο το κοινό, καθώς ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τους Κρητικούς που είχαν δεχθεί την ίδια “πράσινη” προπαγάνδα μέχρι την στιγμή που αντίκρισαν τα βουνά τους νταμάρια, ενώ δεν δημιουργήθηκε καμία νέα θέση εργασίας όπως τους έταζαν, εκτός από την πρόσκαιρη του φύλακα – ρουφιάνου των μηχανημάτων της εταιρίας. Ακολούθησε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ χωριανών και κινημάτων.
Τέλος, μεταφερθήκαμε όλη στην πλατεία της Κερασιάς, όπου οι φίλοι μας μουσικοί Κωστής, Τάσος και Δημήτρης, με τους οποίους έχουμε μοιραστεί αρκετές φορές τα μονοπάτια μας, πρόσφεραν ένα γλέντι αξέχαστο για το χωριό.
3️⃣ Την Κυριακή το ραντεβού μας ήταν στην Άνω Κερασιά. Εκεί ο κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, πρόεδρος του Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς – Κι.Πο.Κε, μας αφηγήθηκε την ιστορία του χωριού. Στην συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο πεζοπορίες με στόχο να συναντηθούμε στην Ι.Μ Φλαμουρίου και να παραδώσουμε το ψήφισμα ενάντια στην ενοικίαση του δάσους που φαίνεται να ανήκει στο μοναστήρι προς την εταιρία, εδώ και δύο χρόνια. Η μεγάλη πεζοπορία των 85 ανθρώπων ακολούθησε μια μαγευτική μεγαλύτερη διαδρομή στα παρθένα δάση οξιάς μέχρι να φτάσει στο μοναστήρι, ενώ η μικρή των 40 ανθρώπων ακολούθησε την συντομότερη διαδρομή. Το ψήφισμα παραδόθηκε στον μοναχό του μοναστηριού, μετά από μισάωρη ενημέρωση-συζήτηση μαζί του για τις επιπτώσεις της αιολικής βιομηχανίας.
✊ Το Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία, ήταν μια προειδοποίηση προς όλες τις εταιρίες που λιγουρεύονται το Μαυροβούνι και το βόρειο Πήλιο για να κερδοσκοπήσουν. Μια προειδοποίηση ότι αν χρειαστεί, όλα τα χωριά θα είναι ενωμένα και έχουν ένα ολόκληρο δίκτυο συμπαράστασης από πίσω. Ότι αν τολμήσουν και εμφανιστούν τα μηχανήματα της συμφοράς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό μαζικό κίνημα που θα αποτρέψει πάση θυσία την προέλασή τους. Ο αγώνας αυτή την στιγμή συνεχίζεται δικαστικά για την ακύρωση της ΑΕΠΟ.
Τα λόγια της κυρίας Ελένης Παπαδημητροπούλου, της προέδρου του Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς, είναι αυτά που πρέπει να κλείσουν το παρόν κείμενο πριν αποδώσουμε τις ευχαριστίες:
“Συγχαρητήρια για την παρουσία την υπευθυνότητα ,την οργάνωση. Με πολίτες οι οποίοι σέβονται το περιβάλλον ,τον τόπο τους, τον συνάνθρωπό τους και δεν θεωρούν δεδομένα τα όσα τους επιβάλλονται για το δήθεν καλό τους, υπάρχει ακόμη ελπίδα. Η παρουσία όλων μεταμόρφωσε τον αγώνα σε γιορτή. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να βρεθείτε στον τόπο μας , να του δώσετε πνοή, ζωντάνια, έμπνευση!”
🙏 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ!!! (Και υπενθυμίστε μας όσους ξεχνάμε)
👊 Την επιτροπή κατοίκων των χωριών που έχει συσταθεί για τον αγώνα ενάντια στο βιομηχανικό αιολικό σταθμό στο Μαυροβούνι, για την άψογη συνεργασία μας. Χωρίς αυτούς, η εκδήλωση μας δεν θα είχε αποκτήσει αυτή την απήχηση.
👊 Την αδελφική σελίδα ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στο Όρος Μαυροβούνι της Λίμνης Κάρλας, που δίνουμε κοινό αγώνα στην αντιπληροφόρηση για την προστασία του βουνού μας.
👊 Τους κατοίκους από τα χωριά Βένετο, Κεραμίδι, Κανάλια και Κερασιά που έχουν πιστέψει στον αγώνα μας και πορευόμαστε χέρι-χέρι.
👊 Τα μουσεία και τους υπευθύνους τους, που άνοιξαν τις πόρτες τους για να διαδοθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου:
👊 Την Elliniki Ornithologiki Etaireia που χρόνια τώρα δίνει την μάχη της για την προστασία και διατήρηση όλων των βιοτόπων της χώρας, μαζί και της Κάρλας – Μαυροβουνίου.
👊 Εκπρόσωπους ορειβάτες, μέλη μεγάλων συλλόγων που υπερασπίζονται σταθερά και με ανιδιοτέλεια τα βουνά, τηρώντας την διακήρυξη του Τυρόλο :
👊 Τους πολιτιστικούς – εξωραϊστικούς και επαγγελματιών συλλόγους του Πηλίου:
* Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών Πηλίου
* Τουριστικός & Αναπτυξιακός σύλλογος Tsagarada Pelion
👊 Τα εξής τμήματα-ομάδες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
* Την φοιτητική πεζοπορική ομάδα yoUTH πεζοπόροι
👊 Τον Δήμος Ρήγα Φεραίου για την χορήγηση εγκατάστασης για την υγιεινή των κατασκηνωτών και την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα που ξεκινάει.
👊 Τον George Gounezos, συντελεστή του ντοκιμαντέρ “Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος” για την βιντεοκάλυψη του τριημέρου και για τα καρέ από την ομιλίας μας με τον μοναχό στην Ι.Μ Φλαμουρίου.
👊 Την Βασιλική που επιμελήθηκε το καινούριο μας πανό.
👊 Τον Στέφανο που μας βοήθησε με τον καθαρισμό των μονοπατιών ακόμα και μεταμεσονύχτια.
👊 Τον Άρη, που ήταν ο πιο μακρινός υπερασπιστής του βουνού μας, 9 ώρες ταξίδι από την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας.
👊 Την Ηλέκτρα, την μικρότερη υπερασπίστρια του βουνού μας από το Χαλίκι του Ασπροποτάμου, που έβγαλε όλη την μεγάλη διαδρομή των 16 χλμ στην πλάτη του πατέρα της, πριν ακόμα χρονίσει.
👊 Τον μπαρμπα-Κώστα Βέτσικα, τον γηραιότερο υπερασπιστή, που θα τον βρούμε πάντα στην Άνω Κερασιά με χαρά του να μας αφηγηθεί τα βιώματά του.
👊 Όλα τα αλάνια που καθάρισαν εθελοντικά ΟΛΟ το δάσος στις πεζοπορίες μας, κουβαλώντας μαζί τους για χλμ μεγάλες μαύρες σακούλες, ακόμα και πλαστικά μπιτόνια.
👊 Τους φίλους μας από την θεσσαλική γη, που βρέθηκαν μαζί μας από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, ενώ οι πληγές από τις πλημμύρες είναι ακόμα νωπές.
👊 Και φυσικά όλους εσάς που βρεθήκατε μαζί μας, δημιουργώντας μια μεγαλειώδη γιορτή με προσέλευση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Για την αξιοπρέπεια σας και την στάση σας προς αυτά τα αδικημένα χωριά που σας ζητάνε πίσω!
💚🖤❤️ ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ, ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.