Το λόμπυ της “πράσινης ανάπτυξης” που κατακρεουργεί τα βουνά και τις θάλασσες όλης της χώρας, δεν θα μπορούσε να αφήσει από τα νύχια του το Πήλιο. 74 ανεμογεννήτριες βρίσκονται μέχρι στιγμής σε αναμονή εγκατάστασης, από το Τρίκερι μέχρι το Μαυροβούνι και άνω των 130 στο νομό Μαγνησίας. Η αιολική βιομηχανία αποσκοπεί να καταλάβει τις δασικές περιοχές όπου δεν ασκείται έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Nαtura. Αυτές οι παρθένες εκτάσεις, περικυκλωμένες από καλλιέργειες ή κτηνοτρόφους, αλλά και από γραφικά χωριά, αποτελούν τα μοναδικά καταφύγια της άγριας ζωής για το Πήλιο.
Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη έρχονται για να θαυμάσουν τα γραφικά χωριά του βουνού και να περπατήσουν το αρχαίο δίκτυο των μονοπατιών που τα ενώνει. Να απολαύσουν τις γεύσεις που προσφέρουν η γη και η θάλασσά του, να γαληνέψουν πριν επιστρέψουν στην απομόνωση της γκρίζας καθημερινότητας. Αιολικές βιομηχανίες στις τελευταίες παρθένες περιοχές του Πηλίου θα υποβαθμίσουν το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα. Η αρπαγή της γης από τους σύγχρονους τσιφλικάδες και η λεηλασία της φύσης, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τον βιοπορισμό του ντόπιου πληθυσμού, ο οποίος θα αναγκαστεί να κατευθυνθεί στα αστικά κέντρα προς αναζήτηση επιβίωσης. Η εύφορη γη θα ερημώσει και θα βιομηχανοποιηθεί.
Η Μαγνησία σύντομα θα φαντάζει σαν απέραντο εργοστάσιο. Η καρκινοβιομηχανία της ΑΓΕΤ με την καύση σκουπιδιών από την μία, η Χαλυβουργία από την άλλη, κάπου στην μέση ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και το εργοστάσιο πακεταρίσματος σκουπιδιών προς καύση, και στις κορυφογραμμές οι ανεμογεννήτριες. Και όλα αυτά να ξεπλένονται στο “πράσινο πλυντήριο” των βιομηχάνων, με χορηγίες προς “μεγάλα μονοπάτια”, ασθενοφόρα, αθλητικές διοργανώσεις, πυροσβεστικά οχήματα και άπορες οικογένειες.
Οι επενδυτές διαχειρίζονται τις κυβερνήσεις για να δημιουργήσουν νομοθεσίες στα μέτρα τους, να προχωρούν ανενόχλητοι σε μαζική και ανεξέλεγκτη εγκατάστασή αιολικών εργοστασίων. Χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητα ΜΜΕ για να παρουσιάσουν τις ανεμογεννήτριες σαν ενεργειακή λύτρωση. Ακούμε για παραγωγή δωρεάν ρεύματος, ότι δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας και πόσα ακόμα επιχειρήματα, για να διατηρήσουν την άγνοια των κατοίκων της υπαίθρου και να διευκολύνουν το κέρδος τους.
Οι πάνω από 2.800 ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα μας παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: Νέοι δρόμοι με τεράστιες διαπλατύνσεις γαζώνουν βουνά και δάση. Η πανίδα απειλείται με μετανάστευση ή θάνατο. Ανεπανόρθωτη καταστροφή της χλωρίδας. Ο υδροφόρος ορίζοντας χαμηλώνει και μολύνεται. Βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις αφανίζονται. Περιοχές τουριστικές ή ιδιαίτερου φυσικού κάλους υποβαθμίζονται. Και ενώ οι ανεμογεννήτριες στη χώρα πληθαίνουν, οι λογαριασμοί ρεύματος φουσκώνουν και φουσκώνουν… Αυτά είναι ενδεικτικά μόνο,κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται με την εγκατάστασή τους. Μετά από 15-20 χρόνια που είναι ο μέσος όρος ζωής μιας ανεμογεννήτριας, το κόστος αποσυναρμολόγησης τεράστιο. Αποτέλεσμα, τα μη ανακυκλώσιμα υλικά να αφήνονται να σαπίζουν πάνω στην ρημαγμένη γη, όπως οι παρατημένοι ανεμολογικοί ιστοί που ήδη μολύνουν τα βουνά μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ενεργειακό σκάνδαλο με επίκεντρο την αισχροκέρδεια των “χαλιναγωγών” της ενέργειας, (Λάτσης-Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος-Περιστέρης) με τις ευλογίες και τη συγκάλυψη των κυβερνήσεων. Η προπαγάνδα του δωρεάν ή φτηνού ρεύματος καταρρίπτεται παταγωδώς στις μέρες μας. Οι ανεμογεννήτριες είναι αδύνατον να παράγουν σταθερό ρεύμα, ενώ αυτό που παράγουν δεν μπορεί και να αποθηκευτεί. Το ρεύμα που θα παραχθεί είναι μη προβλέψιμο, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, όπως το πανάκριβο φυσικό αέριο για σταθερότητα του δικτύου.
Θέλουμε το Πήλιο να μείνει γαλαζοπράσινο όπως το γνωρίσαμε. Να ανήκει στην πλούσια πανίδα του, να το χαίρονται οι χωριανοί του. Θέλουμε την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την ανάκτηση και τη διαφύλαξη του πολιτισμικού περιβάλλοντος. Ώστε βουνό και θάλασσα, άνθρωποι και άγρια ζωή, να συμβιώνουν σε αρμονία. Θέλουμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση φιλικά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματα των ξέφρενων ενεργειακών επενδύσεων, για την αισχροκέρδεια των λίγων, πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ενέργεια.
Μαυροβούνι και Πήλιο απειλούνται άμεσα με εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών!
Πολυμορφικός αγώνας μέχρι να αποσυρθούν όλες οι ανεμογεννήτριες από τα βουνά μας!
Σεπτέμβριος του 2023